Nieuws

26-10-21 -LabWest verhoogt kwaliteit Point of Care bij huisartsen


Huisartsen doen steeds vaker een Point of Care-bepaling (POCT). Fijn voor de patiënt die direct de diagnose en een adequate therapie krijgt. Maar de huisarts krijgt er wel een beheervraagstuk bij. Om dat te voorkomen, heeft LabWest een ICT-oplossing: de uitslag van een POCT-test komt direct in het dossier van de patiënt.

LabWest biedt huisartsen als eerste laboratorium in de regio deze volledig beveiligde cloudoplossing voor POCT-testen. U kunt hiervoor een servicepakket afsluiten. LabWest is het laboratorium van het HagaZiekenhuis.

Servicepakket
Het servicepakket van LabWest bestaat uit de installatie van hardware en POCT-apparatuur en opleidingen tot borging van de analytische kwaliteit. Kortom, u heeft er als huisarts geen omkijken meer naar. De CRP-test bijvoorbeeld is zeer gebruiksvriendelijk, klein en handzaam. De discs zijn per stuk verpakt en op kamertemperatuur te bewaren.

Gebruiksvriendelijk
Praktijkondersteuner Marijke Starrenburg van de Haagse huisartsenpraktijk Van der Wal ervaart de methode als een groot voordeel. “We hebben binnen 4 minuten de uitslag van een CRP-meting. Die is kwalitatief vergelijkbaar met de metingen die het laboratorium van LabWest uitvoert. De test is eenvoudig uit te voeren met slechts één druppel bloed uit een vingerprikafname.” Van der Wal en huisartsenpraktijk Zuiderpark namen beide deel aan een succesvolle pilot van het nieuwe systeem.

Uitslag automatisch in dossier patiënt
Starrenburg vindt het gekoppelde systeem erg handig: “In de oude situatie tikten we de uitslag in het dossier van de patiënt. Dat deden we zorgvuldig. Toch is het risico op een fout in een drukke huisartsenpraktijk altijd aanwezig. Dat is nu verleden tijd. Nu komt de juiste uitslag meteen automatisch in het juiste patiëntendossier. Wij willen niet meer anders.”

Hoe werkt de POCT-bepaling in de huisartsenpraktijk?

  1. De praktijkondersteuner scant de persoonlijke barcode om zich te identificeren voor het gebruik van het POCT-instrument. Hierbij controleert de POCT-meter automatisch of de gebruiker nog steeds bekwaam is voor het uitvoeren van de test.

  2. De praktijkondersteuner zoekt de patiëntnaam op in ZorgDomein en vraagt elektronisch een CRP-test aan. Na de bevestiging rolt een barcode uit de printer die gekoppeld is aan de patiënt.

  3. De praktijkondersteuner scant de barcode van de patiënt op de POCT-meter en neemt de test af.

  4. De POCT-meter analyseert het bloed en binnen enkele minuten is de uitslag er. Zo nodig zet de huisarts de juiste behandeling direct in.

  5. Via een versleutelde verbinding zendt het systeem de uitslag direct naar het informatiesysteem van LabWest. Daarna komt het automatisch in het elektronische patiëntendossier terecht.

Patiëntveiligheid
De testen zijn door leverancier Roche diagnostisch klinisch gevalideerd in een multicenter-evaluatie. LabWest controleert ze continu door het uitvoeren van analytische validaties en kwaliteitscontroles. LabWest is ISO-geaccrediteerd (ISO-15189 én ISO -22870). Deze accreditatie borgt de analytische kwaliteit én de patiëntveiligheid.

Meer weten?
LabWest biedt de beveiligde cloud-oplossing en POCT van Roche Diagnostics. Op de website van Roche is een animatie te zien over de beveligide cloud oplossing.
Neem voor meer informatie contact op met Bidjma Parrée, coördinator POCT, LabWest; T: 06 - 5389 2299 of E: Bidjma Parrée.

« al het nieuws

Verkoudheidsklachten?

Heeft u verkoudheidsklachten zoals hoesten, kortademigheid en/of koorts?

Ja

Het is niet mogelijk om online een afspraak te maken. Neem eerst contact op met uw behandelend arts.

terug naar homepage

Nee

U kunt online een afspraak maken via de digitale agenda.

naar digitale agenda

Wij maken alleen gebruik van analytische cookies. Hiermee bekijken wij het verkeer op de website. Geeft hieronder aan of dit akkoord is.