Nieuws

08-10-18 -13 oktober; Wereld Trombose Dag (WTD)


Sinds 2014 wordt 13 oktober aangemerkt als WTD, dat betekent dat we nu alweer het eerste lustrum kunnen vieren.

Wat is er bijzonder aan de datum van 13 oktober?

Op 13-10-1821 werd Rudolf Virchow geboren. Hij werd arts en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrip rondom trombose. Hij heeft ontdekt dat trombose te maken heeft met één of meerdere van de volgende zaken: de vaatwand, de bloedstroom en de samenstelling van het bloed (Trias van Virchow).

We zijn nu bijna 200 jaar verder, maar trombose en embolie (een afgebroken stukje van het bloedstolsel wordt door de bloedstroom vervoerd naar een andere plaats in het lichaam) zijn nog steeds zeer actueel! En kunnen levensbedreigend zijn.
Naast trombosebeen en longembolie, is ook het hart- en herseninfarct een vorm van trombose. Vóór alles is het zaak om snel een goede diagnose te stellen. Hoe eerder deze gesteld wordt, hoe sneller de juiste behandeling kan worden ingezet.

Veel informatie over trombose is te vinden op www.trombosestichting.nl

Daarnaast is de Trombosedienst van LabWest ook te raadplegen via de pagina's over trombosezorg op onze website onder de knop 'patiënt' of 'professional / zorgverlener'.

Uiteraard kunt u ons ook bellen bij vragen ( 070- 3720 372 ,ma t/m vrij : 8.00 – 16.30)

Als Trombosedienst vragen wij dit jaar op vrijdag12 oktober aandacht voor WTD door aan onze patiënten een kleinigheidje uit te delen in de vorm van een rolletje pepermunt met op de wikkel aandacht voor WTD en voor het zelfmeten.

« al het nieuws