Veelgestelde vragen

» Wat moet ik meenemen?

Indien u zich meldt bij één van onze bloedafnameposten, incllusief de ziekenhuislocaties, dan dient u de volgende zaken mee te nemen:
- Het aanvraagformulier van uw huisarts, specialist of verloskundige
- Voor de ziekenhuislocaties de betreffende patiëntenpas / stickers
- Een geldig verzekeringsbewijs
- Een geldig identiteitsbewijs

Zonder deze gegevens kunnen wij u helaas niet van dienst zijn. Sinds 1 januari 2006 zijn alle zorginstellingen namelijk verplicht om alle gegevens van een patiënt te controleren op juistheid.

» Ik moet 'nuchter' zijn. Wat houdt dat in?

Soms is het nodig dat u voor de bloedafname nuchter bent. Dat wil zeggen dat u vanaf 22.00 uur de avond voorafgaand aan de bloedafname niets meer mag eten en drinken, behalve water. Uw arts bespreekt dit in de meeste gevallen van tevoren met u.

» Ik heb angst om geprikt te worden. Kunnen jullie me helpen?

U kunt aan de balie of aan de medewerker die u gaat prikken melden dat u angst heeft om geprikt te worden. Er wordt dan extra tijd en aandacht aan u geschonken om u te helpen.

» Waarin kan ik mijn urine opvangen?

Gebruik voor de opvang van urine een steriel urinepotje. Deze zijn verkrijgbaar bij
uw huisarts, apotheek of bij een van de bloedafname-locaties.

» Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Vervelend dat u een klacht heeft. Op onze website (klik hier) vindt u de informatie die u nodig heeft om een klacht in te sturen.
Na ontvangst van uw klacht nemen wij deze zo spoedig mogelijk in behandeling en ontvangt u bericht van ons.

» Wat zijn de openingstijden van de bloedafnameposten?

a) In de ziekenhuizen (klik hier)
b) Buiten de ziekenhuizen (klik hier)

» Hoe lang duurt het voordat de uitslag bekend is bij de aanvrager?

a) Bij klinisch patiënten duurt het gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur voordat de uitslagen van een routine aanvraag bekend zijn. Voor CITO’s is dit circa 1 uur.

b) Bij poliklinische aanvragen en de aanvragen van huisartsen worden materialen die voor twaalf uur in het lab arriveren dezelfde dag nog geanalyseerd en gerapporteerd.

» Wat gebeurt er verder met mijn bloed?

Er is of wordt bij u vanwege een door uw arts aangevraagd onderzoek lichaamsmateriaal afgenomen (bloed, urine of ontlasting). Wat na dit onderzoek overblijft van het lichaamsmateriaal noemen we ‘restmateriaal’. LabWest kan een deel van dit restmateriaal verder gebruiken voor het testen van laboratoriumapparatuur, wetenschappelijk onderzoek en/of onderwijs. Dit gebeurt altijd anoniem en ontdaan van uw registratiekenmerken.
Indien u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal ten behoeve van testen, wetenschappelijk onderzoek en/of onderwijs, kunt u dit kenbaar maken aan de medewerker van de
bloedafname. De medewerker van de bloedafname schrijft extra etiketten met de vermelding: géén verder gebruik voor overige doeleinden en draagt er zorg voor dat al het afgenomen lichaamsmateriaal voorzien wordt van uw bezwaarmelding. Uw lichaamsmateriaal wordt dan uitsluitend gebruikt voor de door uw arts aangevraagde onderzoeken.
Al uw afgenomen materiaal wordt dan, na afronding van de gevraagde onderzoeken, vernietigd.